top of page

GYIK

Tudnivalók

MI A BOULDEREZÉS vagy MŰFALMÁSZÁS?

A műfalmászás a sziklamászás teremben űzhető változata. Épített műfalon, mesterséges fogások és lépések segítségével lehet a falon különböző hosszúságú és nehézségű utakat megmászni. A falmászás ill. sportmászás a hazai és a nemzetközi sportélet egyik robbanásszerűen fejlődő, látványos és izgalmas szereplője. Rendeznek világbajnokságot és világkupát.

A boulderezés biztonságos 3-4 m magasságban, kötél nélkül történő mászás. Az esetlegesen leeső mászót a földre helyezett vastag szivacsok védik meg a sérülésektől. Jellegéből adódóan ennél a mászóstílusnál erős hangsúlyt kap a technika, az erő és a dinamizmus.

A boulderezés elsősorban egyes mozdulatokra, vagy mozdulatsorokra fókuszál. A hagyományos mászásnál kevesebb erőkitartást és technikai ismeretet igényel, de az egyes mozdulatok nehézsége általánosságban meghaladja az ott megszokottat.
A boulderezés egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ennek egyik oka, hogy kortól és nemtől függetlenül bárki kedvenc sportjává válhat és akár egyedül is, speciális felszerelés nélkül vagy akár társaságban is szuper és szórakoztató időtöltés

A nehézségi, kötélbiztosítást igénylő utak akár 15-20 méter hosszúak is lehetnek, de többnyire 5-6 méteres vonalakat alakítanak ki, amelyeket elölmászással, vagy felsőbiztosítással lehet megmászni. Itt már nemcsak a technikai tudás számít, hanem sokszor komoly kitartásra és állóképességre is szükség van.

KINEK AJÁNLJUK?

Mindenkinek IS!

Ezt a mozgásformát mindenkinek tudjuk ájánlani, 4 éves kortól felfele. A legfontosabb, hogy elkezdjük a mászást! A többi majd jön magától. Ebben a mozgásformában az a jó, hogy lehet egyedül is de társaságban is űzni, annak függvényében, hogy mikor milyen kedvünk van. A mászás az összes izmot átmozgatja és a test rövid időn belül kitűnő erőnlétben lesz.

Nagyon fontos viszont, hogy mindenek elött melegítsünk jól be. Mivel egy dinamikus és nagy izom munkával járó tevékenységről van szó elengedhetetlen a kellő bemelegítés. Szánjunk magunkra 10 percet mielött a “falnak rohannánk”!

Mit ajánlunk?

Mielőtt nekiveselkednénk a falaknak nagyon fontos, hogy melegítsünk be alaposan. A kezdés helyszínéül érdemes nagyobb fogásokkal ellátott, kis dőlésszögű falrészt (boulder) választani. Esésünket (ami lehet elég gyakori) a vastag matrac fogja fel. A gyakorlottabb mászóktól sok hasznos mozdulat leshető el. A mászásnál ugyanis nem a testi erőn van a hangsúly, hanem a megfelelő tudati hozzáállás kap fontos szerepet. Annál tökéletesebb a mászók mozgása, minél optimálisabban használja ki a fal adottságait. Higgyük ezt el még akkor is, ha az első fél óra után képtelenek vagyunk derékmagasság fölé emelni karjainkat. Ez az érzés egy másfél hónap (heti 2-3 alkalom) elteltével megváltozik. 

A falmászás fejleszti a kondicionális, koncentrációs és koordinációs képességeket. Fejlődik az egyensúlyérzékünk és az erő-állóképességünk is.

A tevékenységre fordított idő és energia arányos lesz a sikerrel, persze sikernek tudható be az is, ha jó hangulatban némi fáradságérzésre teszünk szert.

Mit hozzak magammal? Van-e szükségem speciális felszerelésre?

Azért, hogy kényelmesen tudjunk mozogni a mászófalon érdemes sport ruházatot hozni. Ezenkívül egy tiszta sportcipő vagy mászócipő elengedhetetlen. A teremben lehetőség nyílik mászócipő bérlésre is. Ezenkívül egyébre nincs szükség.
A recepciónál berendezett kis üzletben mászócipőt, magnéziumot, tapet és egyéb mászófelszereléseket lehet vásárolni.

bottom of page